Mire tanít a természet?

Mire tanít a természet?

 

Gyönyörű reggelre ébredsz, aztán rájössz, hogy elfogyott a fogkrém, majd kiömlik a kávé, és ráadásul egy kemény munkanap áll előtted. Máris elillan a jó kedved, morgolódsz. Állj meg egy pillanatra, és nézz körül! Azért, mert a napod borzalmasan indult, az élet nem állt meg, ugyanúgy pezseg, mintha még mindig csak a csodás napsütést észlelnéd. Tanulj hát a természettől, hogy mindig képes legyél megőrizni lelked derűjét!

 

 

 

1, Vannak dolgok, melyeket nem befolyásolhatsz

Kapott már el szélvihar erdőben? Félelmetes, ahogy a faóriások nyögnek, meghajolnak az orkán erejétől. Az ágak roppanása, ahogy letörnek, és a hatalmas puffanás, mellyel az elemi erőnek magát megadó fa a földre zuhan. Az állatok elbújnak, nem tehetsz semmi egyebet, csak követed a példájukat, te is fedezéket keresel. Sajnálod a fákat, de tudod jól, képtelenség megmenteni őket.

Akkor miért gondolod, hogy életed minden egyes részletét képes vagy irányítani? Meg kell tanulni elfogadni, hogy időnként tehetetlenek vagy, és a legjobb, ha kivárod a vihar végét.

2, Mindent átsző a körforgás

Négy évszakunk van. Minden évben azonos sorrendben követik egymást. Tisztában vagy vele, hogy a hó elolvad, átadja a helyét a kikelet virágainak, hogy az esős tavaszi napokat forró nyáriak követik majd, hogy ha jön az ősz, lehullannak a levelek, és ezután ismét a tél következik. Tudod, hogy tavasszal újra kezdődik a körforgás.

A víz is körforgásban van. A párából felhők lesznek, azokból eső hullik alá, ami beszivárog a talajba, vagy patakokba gyűlik, melyek folyókba futnak, amik a tengerekbe, óceánokba torkollanak. A víz közben folyamatosan párolog, újabb felhők képződnek, és az egész folyamat kezdődik elölről.

A növények, állatok, emberek megszületnek, élnek, majd meghalnak, testük elbomlik, tápanyaggá válik, ami új élet létrejöttéhez járul hozzá. A természet nem pazarol, minden körbeforog benne.

Gondolkodj el ezen, és keresd meg a módját, hogy ezt a ciklikusságot belevihesd a mindennapjaidba.

3, A legkisebb is számít

Menj ki egy erdőbe, ülj le, és figyeld mi minden történik körülötted. A látszólag halott avar él, apró bogarak serénykednek benne. A hatalmas fákon madarak énekelnek. A levegőt méhek szelik. Eltörpülnek a hatalmas fák mellett, de ugyanolyan fontos részei az erdőnek.

Az élővilág túlnyomó része apró, látszólag jelentéktelen lényekből áll. Általában észre se vesszük őket, sőt, egyes organizmusok olyan kicsik, hogy szabad szemmel nem is láthatók. Ennek ellenére nagyon fontos szerepet játszanak a természet egyensúlyának, körforgásának fenntartásában. Vegyük például a hangyákat, igazán apró lények, melyek szorgalmasan gondoskodnak róla, hogy tiszta maradjon a környezetünk, hiszen elszállítják azokat a szerves anyagokat, melyek, ha elbomlanának akár mérgezők is lehetnének.
Ha jelentéktelennek érzed magad, jusson eszedbe, hogy a hangya is kicsi, ám rendkívül fontos tevékenységet végez nap mint nap!

4, A változatosság is kulcsfontosságú

Ha a barackosban megjelennek a kártevők, és nem kapjuk el időben a frakkjukat, akkor keresztet vethetünk sok-sok év küzdelmes munkájára. Azonban ha egy erdőben jelennek meg, akkor annak egy része megmarad, hiszen nem monokultúráról van szó, hanem több faj él itt együtt, melyek egy része rezisztens a "támadókkal" szemben.

Ha a szűk közösségünket vagy a társadalmat nézzük, észrevehetjük, hogy tulajdonképpen az erdőre hasonlít. Mindenkinek megvan benne a maga szerepe. Ha egyformák lennénk, ugyanúgy viselkednénk és gondolkodnánk, akkor nagyon gyenge lábakon állna az emberiség, nem születnének művészi alkotások, új találmányok, de a hétköznapok is lebénulnának, hiszen ha mindenki például csak tanár lenne, ki gyógyítana meg minket, ha betegek vagyunk?

Örülj hát a változatosságnak, ne akarj másokat utánozni, bátran bontakoztasd ki az egyéniséged, és meglátod, a lelked is boldogabb lesz, mintha folyton valaki más bőrébe akarnád belebújtatni önmagad!Ha minden ember tiszteletben tartaná a természet törvényeit, ahogy azt őseink ősei annak idején tették, akkor nem lenne ennyi természeti katasztrófa sem szerintem.
 

Szavazás

Milyennek találod az oldalt ??

Kereső

 

free hit counter

 

lap tetejére

 

Szeretettel üdvözöllek

 

 

 

 

 

free hit counter

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boldog névnapot.

 

Module

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

0.022 mp